Четвер, 28 Березня, 2024

Спроби політиків «нагородити» Росію за «паспортизацію» можуть мати негативні наслідки,– Міністр закордонних справ Латвії

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Рінкевичсом у Ризі (Латвія). Про це повідомляють у прес-службі Віце-прем’єр-міністра України та на сайті Черкаси.yes.

Ішлося про українсько-латвійський двосторонній діалог, співпрацю у рамках ЄС та НАТО, торговельно-економічне співробітництво, безпекову ситуацію на сході України та в Чорноморському регіоні, можливості звільнення бранців Кремля. Віце-прем’єр-міністр подякувала за непохитну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, підтримку санкцій проти Росії, а також за визнання Латвією депортації кримських татар 1944 року геноцидом.

«Вдячна Сейму Латвії за ухвалення заяви щодо вшанування 75-річчя депортації кримських татар і підтримки політики невизнання незаконної анексії Криму. Це безпрецедентний крок з боку Латвії», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Своєю чергою Едгарс Рінкевичс запевнив, що кримські татари матимуть потужну підтримку в міжнародних організаціях з боку Латвії. Віце-прем’єр-міністр також зазначила, що Україна сподівається на продовження конструктивного двостороннього діалогу з новим Урядом Латвії та подальшу активізацію практичного співробітництва як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях.

Пріоритети зовнішньої політики Латвії залишаються незмінними, включаючи підтримку євроатлантичної інтеграції України та невизнання анексії Криму Російською Федерацією. Швидке засудження російської агресії в Азовському морі, а також за конструктивні заклики до Росії звільнити українські кораблі, військовослужбовців і політичних в’язнів.

«Свободу судноплавства через Керченську протоку слід відновити», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе

ЄС повинен жорстко і системно відповісти на рішення Кремля про «паспортизацію» громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Обговорюючи це питання, Едгарс Рінкевичс зазначив, що країни Балтії мають потужний голос у Євросоюзі щодо засудження так званої «паспортизації».

Співпраця з партнерами з ЄС триватиме, а головне переконати їх жорсткіше реагувати на незаконні дії Росії щодо видачі паспортів на Донбасі.

«Те, що ми бачимо в Раді Європи, нас дуже хвилює. Спроби окремих політиків «нагородити» Росію за паспортизацію можуть мати дуже негативні наслідки», – підкреслив Міністр.

Позиція Латвії є незмінною, вони й надалі залишаються відданими друзями і партнерами України.

«Президентські вибори у вашій державі є прикладом демократичних виборів. Вітаємо новообраного очільника держави та сподіваємось на продовження зовнішньополітичного курсу – інтеграції до ЄС та НАТО», – наголосив Едгарс Рінкевичс.

.,.,.,.