Вівторок, 19 Березня, 2024

Бунт у Черкасах за прикладом історії: непослух української місцевої влади

Мера Черкас Анатолія Бондаренка, який відмовився скасувати рішення міського виконкому щодо пом’якшення карантину для підприємців всупереч рішенню уряду, підтримали мери Івано-Франківська Руслан Марцінків, голова Львова Андрій Садовий та Конотопа Артем Семеніхін. Власне, в Черкасах дозволили працювати малому і середньому бізнесу, що в будь-якому випадку відбулося б через тиждень за рішенням Кабміну.

Але в умовах, коли наближаються місцеві вибори, акт непокори з боку мерів можна розцінити, як вдалий піар-хід. Ми вирішили нагадати найбільш істотні випадки непокори місцевої влади та регіонів центру за часів незалежної України, про що читайте далі на yes-cherkasy.

Ослаблення карантину в Черкасах

У відповідь на рішення виконкому Черкаської міської ради про ослаблення карантину в місті поліція порушила кримінальне провадження. Мер Черкас Анатолій Бондаренко в своєму відеозверненні погодився, що рішення міськради про пом’якшення обмежень суперечить постанові Кабміну про карантинні заходи, але міська влада все одно не буде його скасувати.

Бондаренко зазначив, що місто при необхідності буде чинити опір, а такі розмови вже мають ознаки публічних закликів до повалення конституційного ладу в країні. Про це сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов. Вперше в Україні причиною конфлікту між місцевою владою і Києвом став не мовне питання або сепаратистські настрої, а карантин через COVID-19.

1

На вулицях Черкас 3 травня з’явилася Нацгвардія і військова техніка. У поліції повідомили, що з метою забезпечення виконання вимог чинного законодавства на території міста поліцейські в складі мобільних груп проводять превентивну роботу серед представників малого та середнього бізнесу, а в разі ігнорування заборони і невиконання законних вимог будуть притягувати порушників до адміністративної відповідальності.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заступився за черкаського колегу на своїй сторінці в Facebook: «Таке враження, що хочуть знищити місцеве самоврядування». Також Марцінків обурився тим, що проти мерів відкривають кримінальні справи. Що стосується самого мера Івано-Франківська, зараз розслідується дві справи щодо роботи ринків в місті під час карантину.

Міський голова Львова Андрій Садовий також в соцмережах закликав «припинити будь-які переслідування мера Черкас», тому що таким чином він висловлював думку громади. Мер Львова вважає, що уряд повинен делегувати містах більше самостійності в прийнятті рішень щодо карантину. Таку пропозицію він подав в Кабмін минулого тижня.

2

Штепа і референдум

У травні 2014 року мер Слов’янська Неллі Штепа під час урочистостей 9 травня з нагоди Дня перемоги закликала жителів «нікого не впускати в місто» і прийти 11 травня на «референдум про самовизначення «ДНР».

11 липня 2014 року Штепа була затримана за підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, які призвели до загибелі людей і створення терористичної групи. Під час перебування в СІЗО вона звернулася до Європейського суду з прав людини. Згодом Штепу випустили під домашній арешт. Адвокат екс-мера розповів, що його підзахисна знаходиться в Слов’янську і чекає черговий виклик до суду в Харкові.

У січні 2020 року рішенням Європейського суду з прав людини Штепа відсудила у держави Україна 3 тис. 600 євро компенсації за порушення права на свободу.

3

З’їзд регіоналів у Харкові-2014

На противагу Євромайдану у Києві 22 лютого 2014 року в Палаці спорту Харкова відбувся з’їзд депутатів обласних рад від «Партії регіонів». Його повинен був очолити Віктор Янукович, який вже приїхав до Харкова, але в останній момент покинув місто. До Харкова приїхали, а також були звезені близько 3 тисяч прихильників Януковича. Делегати, в тому числі регіонали, на той момент мали більшість у всіх обласних радах сходу і півдня України.

Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що буде стояти до кінця, щоб не допустити сепаратистського розколу в країні. Раніше СБУ порушила кримінальну справу проти нього та голови Харківської ОДА Михайла Добкіна за сепаратизм. Добкін, в свою чергу, зазначив, що «ми не збираємося розколювати країну, ми хочемо її зберегти» і закликав не допустити свавілля в країні. Після виступів з трибуни Кернес і Добкін виїхали з України.

На з’їзді прийняли резолюцію, згідно з якою вся влада на місцях переходила органам місцевого самоврядування, а повноваження, делеговані центральною владою, відгукувалися. Реальних наслідків з’їзд не мав.

4

З’їзд у Сєверодонецьку в 2004 році

28 листопада 2004 року, коли в Києві проходила Помаранчева революція, в Сєверодонецьку Луганської області відбувся Всеукраїнський з’їзд народних депутатів і депутатів місцевих рад. Його учасниками стали понад 3,5 тис. Делегатів з 17 регіонів України.

Нагадаємо, після оголошення попередніх результатів другого туру президентських виборів 2004 року, виходячи з яких переміг прем’єр-міністр Янукович, на Майдані в Києві зібралася опозиція і противники його політики.

У відповідь на акцію протесту опозиції Луганська обласна рада 26 листопада заявив про непокору центральним органам влади, припинив відрахування в державний бюджет, створив власний виконавчий комітет і звернувся за підтримкою до президента Росії Володимира Путіна. 27 листопада таке ж рішення прийняв Харківська облрада.

Крім Януковича, на з’їзді були присутні голова Донецької облради Борис Колесников, голова Луганської облради Віктор Тихонов, голова Харківської обласної державної адміністрації Євген Кушнарьов. Делегати заявили, що представляють інтереси 35 млн населення України. Крім українських делегатів, в роботі з’їзду брали участь мер Москви Юрій Лужков і радник посольства Росії.

На з’їзді вирішили створити Міжрегіональний рада органів місцевого самоврядування українських регіонів, який хотіли розмістити в Харкові. Також запланували 12 грудня 2004 року провести референдум в Луганській і Донецькій областях з надання цих регіонів статусу автономних республік у складі федеративної України.

З’їзд у Сєверодонецьку засудив президент Леонід Кучма і Верховна рада. СБУ порушила кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Генпрокуратура України порушила кримінальну виробництво за фактом спроби захоплення державної влади.

.,.,.,.