Вівторок, 19 Березня, 2024

Обіцянки мера Черкас: чи тримає він своє слово?

До місцевих виборів залишилося всього нічого, і на цьому етапі мерам потрібно б надолужити виконання своїх обіцянок. Але не всі використовують тільки цей інструмент в якості передвиборчого піару, зараз схвалення виборців можна заробити і на вирішенні проблеми з коронавірусом. У Черкасах пішли ще далі – прийняли рішення наперекір центральної влади. Детальніше – на yes-cherkasy.

Що відомо про Анатолія Бондаренко

Міська рада Черкас з 1 травня значно послабив обмежувальні заходи. Зокрема, дозволили відновити роботу майстерень, ринків, літніх майданчиків ресторанів і кафе, перукарень і салонів краси. Мер Анатолій Бондаренко назвав це «відновленням соціальної справедливості»: «Нічим не відрізняється великою будівельний гіпермаркет від маленького магазину будівельних товарів. Українець має право вибору, і він, дотримуючись санітарні умови, має право відвідувати той чи інший магазин».

Поліція почала кримінальне провадження через ослаблення карантину в Черкасах. Справу відкрито за ст. 325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Сам Бондаренко впевнений, що йому «нічого не буде», а ситуація з коронавірусів в Черкасах, за його словами, контрольована.

1

Анатолій Бондаренко знаходиться на державній службі з 2002 року. Тоді він займав посаду глави Лисянського селищної ради, а з 2005 року був головою Лисянської районної державної адміністрації. У 2006-2010 роках Бондаренко був депутатом Черкаської обласної ради. З червня 2010-го він став головою Черкаської обласної партійної організації партії «Батьківщина».

У листопаді 2015 року Бондаренко був обраний мером Черкас. При цьому в першому турі виборів він зайняв друге місце після Сергія Одарича («Партія вільних демократів»), а в другому турі випередив його, набравши 49,08% голосів.

Мер Черкас виконав поки третину своїх обіцянок

З осені 2015 року Бондаренко дав 90 обіцянок: виконав – 27 (30%), провалив – 21, в процесі виконання залишається 42. Всі обіцянки Анатолія Бондаренка можна подивитися в його профілі на нашому сайті.

Бондаренко виконав кілька обіцянок зі своєї передвиборної програми. Наприклад, відновити довгострокове кредитування на будівництво та придбання житла. У Черкасах діють програми пільгового житлового кредитування для учасників АТО і членів їх сімей (розрахована на 2016-2020 роки), а також програма довгострокового кредитування населення (до 2050 року). Основною умовою участі в зазначених програмах є необхідність перебування особи на обліку потребуючих поліпшення житлових умов.

2

Також виконано програмну обіцянку забезпечити прозору систему запису до дошкільних навчальних закладів. Уже в 2016 році всі дошкільні навчальні заклади міста були підключені до інформаційної системи управління освітою. Система дозволяє подати електронну заявку для реєстрації в установу. Прозорість прийому дітей забезпечує програма електронної реєстрації, де батьки особисто реєструють дитини і стежать за просуванням черги.

Крім того, Бондаренко виконав обіцянку провести ремонт дахів і під’їздів в місті. У бюджеті на 2016 рік на ремонт житлового фонду було передбачено 12,7 млн ​​грн, у 2017 році на ремонт житлових будинків заклали 15,3 млн грн. У 2018-2019 роках на кошти міського бюджету замінили вікна в під’їздах на загальну суму 3,7 млн ​​грн.

З інших виконаних обіцянок можна відзначити введення електронного квитка в громадському транспорті Черкас. Система запрацювала в березні 2018 року. Виконав Бондаренко обіцянки відремонтувати 200 тисяч квадратних метрів доріг до кінця 2019 року, створити 500 робочих місць на базі підприємства «Сатурн», обладнати додатковим освітленням 59 пішохідних переходів, облаштувати в місті комунальний пляж.

Які обіцянки провалив Бондаренко

Як і у багатьох інших представників місцевої влади, у Бондаренко є обіцянка з будівництва полігону твердих побутових відходів. Він хотів почати будівництво в 2017 році. Однак в кінці 2017 го ще тривала процедура розгляду тендерних пропозицій. Потім вчасно не прийняли міський бюджет на 2018 рік, і на полігон не було необхідних бюджетних призначень, в результаті торги визнано такими. Чи не зрушила справу з мертвої точки і в 2019 році.

3

Також Бондаренко не виконав амбітну обіцянку зі своєї програми – за рік прибрати всі ями на черкаських дорогах. Ситуація з дорогами і в 2018 році була настільки незадовільна, що місцеві жителі провели флешмоб: розмістили триноги з фотографіями міського голови в дорожніх ямах.

У 2019 мер обіцяв відкрити Центр обслуговування громадян. Весь рік приміщення, де планували відкрити центр, ремонтували, але закінчити роботи вчасно не змогли. У минулому році обіцяний центр так і не відкрився.

Також в 2019-м Бондаренко обіцяв капітально оновити базу веслярів: «Ми продовжуємо розвивати спорт в Черкасах. Міська влада вперше за 30 років дала таку істотну фінансову підтримку для дитячо-юнацької школи з веслування. В цьому році в планах капітально оновити базу веслярів, а закуплені нові човни та інший інвентар вже сьогодні презентували перед спортивною громадськістю».

Земля і будівництво – не його коник

У липні департамент архітектури міськради затвердив містобудівні умови і обмеження на території ДЮСШ з веслування для робіт по реконструкції бази. На початку грудня в міській раді повідомили, що проект реконструкції проходить державну експертизу, очікується, що її висновок буде позитивним. Однак без певних процедур роботи почати не змогли, обіцянку провалено.

4

Провалив Бондаренко обіцянку про те, що земельні ділянки біля набережної будуть продаватися виключно на аукціоні. За період з серпня 2017 року по травень 2019 року був виділено 7 земельних ділянок біля набережної без проведення земельних торгів.

Уже два обіцянки черкаський мер не виконав цієї весни. Бондаренко обіцяв облаштувати сад магнолій у сквері «Юність». На роботи планується виділити 14,2 млн грн, а завершать їх тільки в наступному році. Також Бондаренко не зміг в квітні відкрити меморіальний комплекс учасникам АТО: тендер на закупівлю інформаційних стел комплексу не відбувся через недостатню кількість учасників.

До місцевих виборів, які відбудуться в жовтні цього року, Бондаренко потрібно виконати ще 42 обіцянки. Зокрема, побудувати Льодовий палац, п’ять сучасних футбольних полів, розширити мережу позашкільної освіти, демонтувати всі незаконні газові заправки, встановити лічильники на тепло у всіх житлових будинках.

.,.,.,.