Четвер, 28 Березня, 2024

Відповідати європейським стандартам: Кабмін підтримав скорочення районів на Черкащині до 4

12 червня на позачерговому засіданні Уряд підтримав проєкт постанови Верховної Ради України про утворення та ліквідацію районів в усіх областях України, а також проєкт постанови щодо утворення та ліквідації районів в АР Крим. Про це йдеться на сайті Черкаської облдержадміністрації, пише yes-cherkasy.com.ua.

Проєктами актів пропонується ліквідувати існуючі 490 районів та утворити 129 нових районів, з них 10 – у АР Крим та 7 – на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

За словами Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова схвалення таких норм дозволить привести норми адміністрування до європейських стандартів.

Таким чином відповідно до ухваленого проекту в Черкаській області із двадцяти районів залишиться тільки 4.  За проектом Мінрегіонбуду всі райони області будуть об’єднані в Уманський, Звенигородський, Черкаський та Золотоніський райони. На думку авторів проекту це забезпечить ефективне державне управління територією. В свою чергу критики адмінреформи апелюють до минулого негативного досвіду збільшення районів в області. Тоді впорядковані містечка та селища, позбавлені статусу райцентрів, перетворились на занедбані села, створена інфраструктура – занепала.

Частина Черкаської спільноти вважає, що не механічне перекроювання області, а успішні соціально-економічні перетворення в країні, подолання корупції в усіх ешелонах влади, вливання в райони інвестиційного капіталу – ось шлях до ефективного існування територій. Проект ідеального адміністративно-територіального устрою Черкаської області був представлений Міністерством регіонального розвитку в минулому році. До його розробки також залучали експертів. Відповідно презентованого проект Черкаська область повинна складатися з 4 районів до складу яких повинно увійти 37 ОТГ із яких 16 міських, 9 селищних та 12 сільських.

.,.,.,.