Четвер, 28 Березня, 2024

З травня на черкащан чекають зміни в тарифах на ЖКГ: що треба знати?

З травня минулого року в Україні діє новий закон «Про житлово-комунальні послуги», яким регулюються відносини у сфері ЖКГ.  Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби у Черкаській області. Далі на yes-cherkasy.

Виконавчі органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на оплату ЖКГ.  Це стосується підприємств комунальної власності. Тарифи на гарячу воду, тепло централізоване водопостачання та водовідведення, регулюються державою за допомогою Національної комісії. Після цього тариф узгоджується з підприємствами не комунальної власності.

Економічно обґрунтовані тарифи для надання житлово-комунальних послуг розробляються надавачами або ж виробниками цих послуг. Розробивши відповідні розрахунки, вони подаються на розгляд місцевих рад.

Депутати місцевих органів управління розглядають подані тарифи, вивчають на скільки вони відповідають економічній ситуації і на цій основі приймають рішення. Наприклад тариф на теплову енергію. В кінцеву суму для споживача входять: затрати на виробництво енергії, її транспортування, а також постачання теплової енергії.

Варто зазначити, договори на отримання житлово-комунальних послуг є чинними до моменту набрання чинності договору, на отримання цих же послуг, за новими правилами.

Нові договори повинні бути укладені між споживачем та надавачем послуг впродовж року з дня набрання чинності закон. Тобто до 1 травня 2020 року необхідно укласти новий договір. В тому випадку, якщо договір був укладений до прийняття нового закону, а його строк дії закінчується після, припустимо у лютому 2019, то він автоматично продовжується на тих самих умовах до 1 травня 2020.

Отже змінити тариф, підняти його або ж відкоригувати, без укладання нового договору між споживачем і надавачем послуг, неможливо.

.,.,.,.