Четвер, 28 Березня, 2024

Суд скасував рішення Черкаської міської ради про послаблення карантину

Черкаський окружний суд скасував рішення міської ради від 30 квітня про послаблення карантину. Про це йдеться на сайті Черкаської ОДА. Як сказано в рішенні суду відповідно до законодавства України встановлювати та знімати карантин може виключно Кабінет міністрів, а до повноважень місцевої влади такі рішення не входять. Як зазначив суддя Сергій Кульчицький, в ухвалі суду, відповідно до своїх повноважень місцева влада повинна організувати та наглядати за дотриманням карантину. В ухвалі також сказано, що це спірне рішення міськвиконкому Черкас може призвести до зростання кількості хворих на коронавірус, пише yes-cherkasy.com.ua.

Дане рішення підлягає негайному виконанню  однак, може бути оскаржене в апеляційному суді.

Черкаський міськвиконком вирішує ослабити карантин в місті

30 квітня Черкаська міська прийняла рішення про послаблення карантинних заходів. Своїм рішенням з 1 травня було дозволено працювати підприємцям, які є власниками не продовольчих магазинів та літніх кафе. Окрім цього громадянам було дозволено відвідувати парки та сквери. Тобто все те, що буде можна з 11 травня, влада Черкас дозволила на тиждень раніше. Такі дії міськвиконкому мер Черкас Анатолій Бондаренко пояснив тим, що міська влада пішла на зустріч бізнесу, який через карантин опинився на межі виживання.

1

У зв’язку з таким рішенням міської ради Національна поліція відкрила кримінальне провадження. Мер Черкас був викликаний на допит до поліції, однак за день до нього, допит був перенесений на невизначений термін. В ГУНП в Черкаській області заявили, що таке рішення було прийнято з міркувань безпеки, оскільки в Україні діє карантин.

Турбота про бізнес чи політична гра?

Після такого публічного демаршу проти центральної влади, який здійснив Анатолій Бондаренко, суспільство та експертне середовище поділилось на два табори. Одні говорять, що таке рішення було правильним, оскільки люди мало того що стомилися від карантину, в них вже закінчили фінансові можливості аби дожити до його завершення. Інші ж навпаки, говорять що такі діє міського голови – це ні що інше як спроба підняти свій рейтинг.

В інтерв’ю для «Укрінформу» депутат Черкаської міської ради від «Європейської солідарності» Олександр Радуцький розповів, як приймалося рішення про зняття карантину. За його словами на одному з засідань виконкому депутати готувалися прийняти постанову про продовження карантину, вона опиралася на постанову Кабміну. І тоді міський голова цю поставу підтримував. Однак потім відбулась якась дивна річ.

2

Прямо на виконкому почалися прийматися поправки до постанови, причому поправки вносилися усно. Ними пропонувалося зняти карантинні обмеження. Такі поправки були підтримані депутатами, а заступник міського голови підписав дане розпорядження. За словами Радуцького, це все було зроблено аби підняти рейтинг мера перед місцевими виборами.

Також думки і Віктор Євпак – керівник ІТ-компанії «eKreative». За його словами, за останні пів року рейтинг Анатолія Бондаренка суттєво впав. На п’яти почали наступати конкуренти, тому міський голова вирішив позагравати з місцевими підприємцями.

На думку Євпака, такі дії мера навряд чи зможуть суттєво виправити рейтингову ситуацію мера.

.,.,.,.