П’ятниця, 29 Березня, 2024

Справи Майдану: двоє колишніх суддів райсуду Черкас постануть перед законом

Прокурорами Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх суддів одного з районних судів міста Черкаси за фактами протидії протестним акціям шляхом протиправного переслідування учасників мітингів та зборів у місті Черкасах в січні 2014 року. Далі на yes-cherkasy.

Обвинуваченим інкримінуються постановлення суддею завідомо неправосудних ухвал, завідомо незаконні арешти, які спричинили тяжкі наслідки та вчинені за попередньою змовою групою осіб, незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів ч.2 ст. 375, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 28, ст. 340 Кримінального Кодексу України.

За даними слідства, у січні 2014 року судді винесли неправосудні рішення стосовно 17 учасників акцій про обрання їм запобіжних заходів – 14 із них взяли під варту, 3 – помістили під домашній арешт, в результаті чого затриманих було незаконно позбавлено волі. Рішення приймались без достатніх та належних доказів про вчинення ними масових заворушень задля перешкоджання організації та проведенню подальших мирних зборів та мітингів в місті Черкасах та інших регіонах.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

.,.,.,.