П’ятниця, 29 Березня, 2024

Представники профспілок вийшли на мітинг в центрі Черкас

Представники профспілок області вийшли на мітинг у центрі Черкас. Про це повідомляє видання «Дзвін». За словами очільника профспілкового руху Черкащини Петра Шевченка, акція має на меті привернути увагу суспільства, трудових колективів до загроз, які з′являються в разі прийняття законопроєкту № 2681. За його словами прийняття такого закону є неприйнятним як для самих трудових колективів, так і для всіх працюючих людей. На думку протестувальників, запропоновані зміни порушують вимоги Конституції України, яка не допускає звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод та визнає чинні міжнародні договори частиною національного законодавства України, пише yes-cherkasy.com.ua.

Окрім цього, як говорять мітингарі, даний закон порушує норми ратифікованих Україною Конвенцій Міжнародної організації праці, Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, інші міжнародні договори. Ініціатива парламентаріїв прийняти законопроєкт розцінюється профспілками, як чергова спроба поставити організації громадянського суспільства під повний контроль держави.

Ряд експертів виступили проти окремих положень проєкту закону про працю. Зокрема, профспілки вважають, що законопроєкт позбавляє працівників правового захисту, а профспілкові комітети – спроможності їх захищати. На їхню думку у законопроекті, одночасно з осучасненням відповідного законодавства, пропонується обмеження деяких прав і гарантій діяльності профспілок, чим порушується державна гарантія на реалізацію трудових прав громадян, а також принципи незалежності, самоврядності, невтручання держави в діяльність профспілок, які є загальновизнаними нормами міжнародного і національного законодавства та умовами функціонування системи соціального партнерства.

.,.,.,.